De website www.vochtbestrijding-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Optrekkend vocht

Je huis is mooi maar tegelijkertijd ook behoorlijk kwetsbaar. Een factor die als een sluipmoordenaar voor je huis mag worden beschouwd is vocht. Optrekkend vocht vanuit je kruipruimte is een veel voorkomend probleem wat je het liefste zou negeren. Toch is dit absoluut geen oplossing. Je moet optrekkend vocht bij de wortel aanpakken wil je een goed binnenklimaat in je huis hebben. Aanpakken bij de wortel wil in dit geval zeggen dat je onderin je huis begint, bij de kruipruimte.

Vocht bestrijden in de kruipruimte
Ga je vocht bestrijden, dan begin je in de kruipruimte. Dit is namelijk de plek waar het optrekkende vocht meestal vandaan komt. Til je kruipluik op en je weet het gelijk. Ruikt het muf en komt de geur van zwammen je tegemoet, dan staat er grondwater in je kruipruimte. Je zal dat water dan eerst met een dompelpomp moeten laten weghalen voordat je de kruipruimte laat isoleren. Het probleem is dan bij je kruipruimte opgelost, tijd om een verdieping hoger te gaan kijken.

Vocht bestrijden in je muren
De muren van je huis zijn een stille getuige van het opkruipend vocht wat zijn werk doet. Vaak zal je bij een muur zien dat het behang begint op te krullen of dat er een schimmelige rand bovenaan je muur te zien is. Deze plekken zal je moeten laten ademen. Behang verwijder je, en als er schimmel op je muur zit zal je de ruimte goed moeten ventileren. Lukt dat niet met een open raam, dan zijn vochtvreters een probaat middel. Met een ventilatiekanaal in je huis kan je de strijd tegen optrekkend vocht definitief aangaan. Zo’n ventilatiekanaal kost ongeveer 600 euro inclusief een ventilatiemotor.

Vocht van buitenaf
Vind je geen reden voor vocht van onderaf en helpt ventileren niet om het vocht weg te krijgen uit een etage, dan is er kans dat je te maken hebt met een andere soort vocht; doorslaand vocht.

Het is zeer goed mogelijk dat je last hebt van optrekkend vocht. Vooral in oudere woningen komt dit vaak voor. Het gaat om woningen welke ouder zijn dan 50 jaar. Hier zijn er natuurlijk nogal een paar van. Wanneer je last hebt van optrekkend vocht dan zal je zien dat er vochtplekken ontstaan, schimmels op de muren en ook een stinkende geur in de woning. Het is zeer ongezond om hier in te leven. Het is daarom beter om het probleem aan te pakken en te verhelpen.

Hoe herken je optrekkend vocht?
Er zijn een aantal zaken waaraan je optrekkend vocht kunt herkennen. Het gaat hierbij vooral om de volgende zaken en punten:
– Het behang begint los te laten
– Er ontstaan schimmelplekken
– Er zijn natte plekken
– De plinten beginnen los te laten
– Een muffe geur
– De verf en/of pleisterwerk bladert af
– Een verhoogde factuur voor uw verwarmingskosten
Wanneer je een van de oorzaken herkent in je woning is het tijd om actie te ondernemen. Het probleem wordt alleen maar erger.

Een goede vakman vinden en inschakelen
Het is mogelijk om meerdere offertes op te vragen van vakmensen welke optrekkend vocht kunnen verhelpen. Het zorgt ervoor, dat je keuzes krijgt en de kwaliteiten kunt vergelijken. Ook kun je letten op de garanties en natuurlijk ook de prijzen van de verschillende partijen. Het helpt je om een goed beeld van de mogelijkheden te krijgen. Wel zo fijn natuurlijk.