De website www.vochtbestrijding-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Vocht in muren

Wanneer er vocht in de muren zit dan uit zich dit vaak door witte of zwarte vlekken, afhankelijk van de oorzaak van deze vlekken. Dit is gelijk de eerste en belangrijkste stap die moet worden genomen: waar komen deze vlekken vandaan en zijn het wel echt vochtvlekken. Als kan worden vastgesteld hoe deze vlekken zijn ontstaan dan kan worden gekeken naar een oplossing voor het verwijderen van deze vervelende vlekken.

Een van de veel voorkomende vochtproblemen in muren is het optrekkende vocht. Dit is vocht wat uit de natte kruipruimte komt optrekken en bevindt zich daarom ook zeer dicht bij de grond. In veel gevallen gebeurt dit bij verouderde huizen waar nog geen vochtkering in de muren zit, waardoor vocht gemakkelijk omhoog kan kruipen. Dit kan worden opgelost door gaten te boren in de muur en vochtwerende gel te injecteren. Wanneer dit niet werkt kan worden gekozen voor onderkappen van muren waarbij er een horizontale sleuf door de muur wordt gehaald en een nieuwe vochtkering wordt geplaatst, dit is wel erg duur.

Condensatievocht komt ook vaak voor, zeker in badkamers of in keukens waar de condens zeer heftig is. Dit vocht wordt geregeld niet goed afgevoerd omdat de afzuiging in deze ruimtes niet voldoet aan de daaraan gestelde eisen. Zo wordt de kamer erg vochtig en kan het als resultaat hebben dat het aantal bacteriƫn en voornamelijk schimmels explosief stijgt. Dit kan worden opgelost door de muren in te sprayen met schimmelverwijderaar, maar het belangrijkste is dat dit probleem wordt voorkomen. Door betere ventilatie aan te schaffen en te zorgen dat er nooit meer heftige condens in deze ruimten kan komen ben je al een paar stappen verder in de juiste richting.

De meest duidelijke en best aanwijsbare oorzaak voor vochtproblemen is een lekkende of gesprongen leiding. In de meeste gevallen is dit probleem snel zichtbaar en dient het opgelost te worden door een nieuwe leiding te laten plaatsen door een loodgieter.