De website www.vochtbestrijding-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kelderdichting

Als je kelder niet meer voldoet
In het verleden werden woningen vaak voorzien van een kelder. De hoofdreden hiervoor was dat de koelkast toen nog niet zo heel gebruikelijk was. Om voedsel te bewaren werd gebruik gemaakt van het koelere klimaat onder een huis. De kelder was jaren terug de meest geschikte plek om voedsel op te slaan. Vandaag de dag komen er ook steeds meer nadelen naar boven. Een kelder is vaak een bron van bacteriƫn. De reden hiervan is het vochtige binnenklimaat. Gelukkig kan je daar wat aan doen.

Waarom je kelder dichten
Een vochtige kelder is niet goed voor de goederen en levensmiddelen die erin staan opgeslagen. Om die reden kan je het beste je kelder laten dichten. De oorzaak van een vochtige kelder aanpakken is namelijk lastig. Een vochtige kelder ontstaat doordat het grondwater te hoog staat vergeleken met je kelder. Het vocht uit het grondwater trekt op in je fundering en komt in je kelder te zitten. Dit vocht is niet alleen schadelijk voor je kelder maar ook voor de rest van je huis.

Hoe het werkt
Een kelder dichten gebeurt doorgaans door de wanden en vloer van je kelder eerst goed te laten drogen. Dit gebeurt door het wegpompen van water met een dompelpomp. Vervolgens worden door ventilatie en vochtvreters de laatste vochtresten verwijderd. Hierna kan je door een vochtbestrijdingsbedrijf de wanden, vloeren en het plafond van je kelder laten coaten met een impregnerende vloeistof. Dit kan gebeuren via spray of injectie. Ook het aanbrengen van een vloeibare coating is mogelijk.

Kapsel het vocht niet in
Is het vocht vanuit je kelder al omhoog getrokken door de andere muren, kapsel het dan niet in door deze direct opnieuw te schilderen. Vocht moet weg kunnen trekken. Vochtvreters en goede ventilatie zijn dus in je hele huis noodzakelijk. Pas wanneer de vocht overlast voorbij is, is het zinvol om met herstelwerkzaamheden aan de slag te gaan.

Een belangrijke ruimte voor veel mensen in een huis is een kelder. Het is een mooie extra opbergruimte en het is er altijd koel. Natuurlijk is het niet zo dat je er gezellig televisie gaat kijken. Het is echter wel heerlijk om te hebben. Belangrijk voor een kelder is natuurlijk dat hij waterdicht is en blijft. Zeker wanneer het grondwater omhoog gaat kunnen er problemen ontstaan. De vloer kan onder water komen te staan en het kan er vies en muf gaan ruiken. Vochtproblemen in de kelder zijn vervelend. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede kelderdichting.
Een kelder dichten!
Het is belangrijk dat de kelder goed gedicht wordt. Om goed vast te stellen wat belangrijk is en goed om te doen is het slim om een aantal vragen te beantwoorden.
– Wat is de functie van de kelder
– Is het een leefruimte of opslag
– Hoe erg is de infiltratie
– Is het een beginstadium of niet
– Wat zijn de omgevingsfactoren
Een goede oplossing
De vragenlijst helpt om te ontdekken wat er moet gebeuren en hoe de kelderdichting moet worden aangebracht. Het kan gaan om een nieuwe bekruiping tot een complete vloerdrainage en randdrainage.
Het insijpelen van vocht door een aangetaste laag kan opgelost worden door een deel weg te kappen en dan te zandstralen. Hierna komen er meerdere lagen om het vocht buiten de kelder te houden.
Wat kost een kelderdichting
Het is compleet afhankelijk van wat je nodig hebt wat de kosten zullen zijn. Het beste is het om bij meerdere specialisten een offerte op te vragen om zo een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden en ook van de kosten. Je kunt dan snel en ook gemakkelijk een keuze maken. Kies voor kwaliteit!