De website www.vochtbestrijding-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Graffiti verwijderen

Een kladschilder op bezoek gehad
Voor een goed stuk kunst zal je doorgaans behoorlijk wat over hebben. Toch zijn er ook kunstwerken die je als het ware door de strot worden geboord. Je mag dan denken aan het stoepkrijt op je muur van de buurtkinderen maar ook aan graffiti. Dit is een kunstvorm waarbij gebruik wordt gemaakt van verf in een spuitbus. Graffiti kan in een aantal verschijningsvormen worden aangebracht. Je mag denken aan een hele afbeelding maar ook aan bijvoorbeeld de tag van een jongere of een jeugdbende. Wordt jouw muur hier het slachtoffer van, dan wil je daar uiteraard graag wat aan doen.
Als de verf nog nat is
Bij het verwijderen van graffiti is het goed om te kijken naar de ouderdom van de graffiti. Is de verf bij wijze van spreken nog nat, dan zit deze nog niet in je muur getrokken en valt het eenvoudig te verwijderen. In dat geval kan je kiezen voor reinigen met een stoomreiniger. Dit is de methode die je zelf kan uitvoeren als je een geschikt apparaat hebt, anders huur je een schoonmaakbedrijf in.
Als het om een ouder ‘kunstwerk’ gaat
Is de graffiti ingedroogd en zit het in de poriën van je muur getrokken, dan zal je het moeten schoonmaken met grover geschut. Denk in dit geval aan een behandeling met (zand)stralen of met chemicaliën. Is jouw huis vaker het slachtoffer van graffiti-artiesten of kladschilders, dan kan je het beste een preventieve laag op je muur laten aanbrengen. Hierdoor krijgt verf geen grip meer op je huis. Dit is een klus die je zelf kan uitvoeren maar omdat je met chemische stoffen werkt kan je het wellicht beter door een professioneel bedrijf laten doen.

Wie betaalt de rekening
Degene die de graffiti heeft achtergelaten zal zich zelden spontaan melden aan je deur. Gelukkig kan je deze kosten vaak wel verhalen op je opstalverzekering. Graffiti valt in dit geval onder vandalisme en vernieling. Het is een kleine pleister op de wonde bij het ongemak wat graffiti voor jou meebrengt.