De website www.vochtbestrijding-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Gevelreiniging

De muren van je huis hebben aardig wat te verduren. Een huis staat immers in weer en wind, en die factoren laten hun sporen achter op de gevel van je huis. Een huis wat ooit bij de oplevering mooi strak was zal er na een jaar of twintig verweerd uit zien. Heb jij of een vorige bewoner ooit een klimop tegen de muur gehad, dan zal uw muur er zo nodig nog ernstiger aan toe zijn. De reden is dat je muur zal verkleuren door de aanwezigheid van klimplanten en daarnaast krijgt alg grip op je gevel. Gelukkig is er wat aan te doen.

Reinigen met stoom
Heeft jouw gevel last van groene aanslag, dan ziet het er al snel smerig uit. Groene aanslag is een soort alg die door zijn vocht je gevel aanvreet. Met stoom is deze groene aanslag prima te reinigen. Stoom reinigen heeft een aantal grote voordelen. Een voordeel is dat er niet teveel kracht wordt gezet op je muren. Ook als een muur al wat poreus is, is reinigen met stoom een prima oplossing.

Reinigen onder hoge druk
Is de aanslag op je gevel behoorlijk ingetrokken, en is je gevel nog stevig genoeg om flink onder handen te worden genomen, dan is reinigen onder hoge druk een oplossing. Dit kan je prima zelf doen, als moet je er dan wel aan denken dat je niet teveel druk uitoefent op één plek. Een gevel kan namelijk aangetast raken door deze methode. Hij is wel uiterst betaalbaar en effectief.
Stralen
Heeft jouw gevel behoorlijk wat zwarte aanslag of is er een graffiti artiest bezig geweest op jouw muur, dan kan je deze ook nog zandstralen. Dit is de minst zachtzinnige methode, maar wel de meest doeltreffende. Dit is een klus die je uiteraard uitbesteedt aan een gevelreinigingsbedrijf. De apparatuur en de knowhow hiervoor heeft niet iedere particulier in huis.

Gevelreiniging is nodig wanneer er aanslag of vervuiling op de gevel plaatsvindt. Er zijn verschillende methoden om de gevel te reinigen. Welke methode wordt gebruikt, ligt aan de schade van de gevel. Over het algemeen is gevelreiniging belangrijk zodat de uitstraling van het pand goed zal blijven. Daarnaast zal het onderhoud ook bijdragen aan een langere levensduur van het pand. Het is belangrijk om het goed bij te houden, anders kan deze schade oplopen, wat er voor zorgt dat het reinigen (en de reparatie) ervan weer duurder wordt.

De eerste methode waarmee je een gevel kunt reinigen is het reinigen met stoom. Dit is de goedkoopste methode en kan worden gebruikt voor het verwijderen van lichte vervuiling zoals mos en algen. Bij het reinigen met stoom wordt er met een hogedrukspuit water van boven de 90 graden tegen een muur gespoten. De tweede methode is chemisch reinigen. Hierbij wordt een chemisch middel op de gevel aangebracht. Deze kan bijvoorbeeld verfresten verwijderen. Wanneer de gevel gereinigd is wordt het chemische goedje gerecycled.

Daarnaast kan je ook je gevel reinigen door middel van zandstralen. Hierbij worden water en zand gemengd en dit wordt met hoge druk op de muur gespoten. Dit is vooral veel voorkomend bij zware beschadiging. Ook kan er gebruik gemaakt worden van het verwijderen van vuil door middel van laserreiniging. Hierbij wordt vuil door intensief licht verdampt. Het nadeel hiervan is dat er verkleuring kan optreden, maar men weet nog niet goed waardoor dit komt. De laatste methode is mechanische reiniging. Hierbij wordt de gevel gereinigd door middel van een borstel. Het nadeel hiervan is dat het enkel geschikt is voor gladde oppervlakten zoals gevelbeplating en glas, maar niet voor baksteen en beton. Een groot voordeel is wel dat dit een snelle methode is.