De website www.vochtbestrijding-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Doorslaand vocht

Ons klimaat wordt met de dag grilliger. Enorme regen- en hagelbuien behoren allang niet meer tot het verleden. Jouw huis is daar helaas niet op gebouwd. Steeds meer oudere woningen krijgen te maken met vochtoverlast binnenshuis. De oorzaak van dit vocht kan je op een aantal plekken zoeken. Komt er opeens vocht op een plek in je muur, dan heb je waarschijnlijk te maken met doorslaand vocht.

Wat zijn de oorzaken van doorslaand vocht
Vocht is heel gewoonlijk bij een muur. Een nieuwe woning heeft bakstenen en metselwerk die daarop gebouwd zijn. Een woning die ouder wordt krijgt echter last van poreuze muren. Het metselwerk verliest zijn compactheid en wordt poreus. Heb je te maken met een poreuze muur, dan zal dit als een filter dienen. Het vocht van regen kan er gewoon doorheen trekken. Het is in dat geval tijd om maatregelen te nemen.

Kapsel het vocht niet in
Waarschijnlijk is door het vocht het behang van de muur los geraakt. Het is niet verstandig om direct opnieuw te behangen en de zaak te laten voor wat hij is. Allereerst moet je de buitenwand beschermen tegen nieuw doorslaand vocht. Dit kan je laten doen door het voegwerk te laten vervangen. Vervolgens kan je de muur laten impregneren om problemen van doorslaand vocht in de toekomst te voorkomen. Het vocht wat in je muur zit – en met een beetje pech ook in je isolatiemateriaal – moet eerst kunnen verdampen. Geef je muur daarvoor de ruimte door vochtvreters te plaatsen.

Als je isolatiemateriaal is aangetast
Heb je een gevelisolatie of spouwmuurisolatie, dan is de kans groot dat dit isolatiemateriaal ook is aangetast door vocht. In dat geval zal het oude isolatiemateriaal moeten worden vervangen. Of er sprake is van schimmel kan je laten beoordelen door een gecertificeerd adviesbureau.